Verslag Dickens festijn Deventer 16-12-2012 (149)

2012 was het al weer de twaalfde keer dat Soos Kiek Uut dit festijn heeft bezocht. Dit jaar geen vorst en/of sneeuw bij het 22e Dickens-festijn in Deventer. Voor de tijd van het jaar was het rustig en zacht weer, maar een jas een sjaal en een pet maakten het aangena­mer.
Om 12.00 uur was het verzamelen in het stationsgebouw. Toen iedereen was gearriveerd zijn we naar het Stationsplein 3, bij “Plaza Food for all” gegaan, voor een warme drank en/of iets zoetigs/hartigs. Na het voorlezen van de presentielijst met de volgende nieuwe gasten  Henk/Tineke uit Heerhugo­waard en Bianca/Henk uit Almelo, werd het programma verteld en de begeleiders ingedeeld. Rond de klok van enen liepen we rustig naar de hoofdingang van de Walstraat. We moesten even wachten totdat het hek open ging en wij voor de grote meute ons parcours konden vervolgen. Fijn dat de organisatie, zoals ieder jaar, er voor gezorgd had dat wij als groep voorrang kregen om de Walstraat in te gaan, zonder dat we in de lange rij moesten wachten. De wachttijden liepen immers op tot zo’n twee uur.
Iedereen was ingedeeld om met zijn/haar begeleider alles te bewonderen. We spraken af dat we niet als groep bij elkaar bleven en dat we 15.30 uur ons gingen verzamelen in restaurant Moscowa vlak bij de Waag.
Het was mij een eer om dit jaar drie slechtziende Kiekuuters te mogen begeleiden,
Ad, Geske en José. Een voordeel was dat ik zelf een stokvis ben en hun wat meer kon vertellen over Deventer.
Evenals de voorgaande jaren konden we weer ervaren dat het Dickensfestijn een gezellig, vermakelijk en heerlijk evenement is. Elk jaar is het weer leuk om al die honderden figuren, dieren, kraampjes, gezang, muziek etc. goed te ervaren. Geuren van wafels/koffie/warme wijn etc.
We hebben weer veel Dickens figuren voorbij zien komen. Natuurlijk ook the Queen begroet en de aflossing van de wacht mee gemaakt.
Ons groepje heeft ook nog een bezoek gebracht aan de Grote Synagoge van Deventer in de Golstraat. Deze synagoge werd gedurende de periode 1951 tot 2010 gebruikt door de plaatselijke Christelijke Gereformeerde Kerk, maar is sinds 2010 weer als gebruik als synagoge door de Joodse gemeente Beth Shoshanna en is tevens een rijksmonument. Onder het genot van Engelse kerstliederen hebben we toch ook nog iets vernomen over dit mooie gebouw.
Daarna zij we weer verder de Golstraat in gelopen en kwamen we Scrooge tegen.
Scrooge sprak Geske met haar begeleidershond  aan en vroeg haar wat voor kalf zij mee had genomen. Pas maar op zij Geske anders bijt hij je nog, waarop Scrooge meteen zei: nou dan bijt ik flink terug. Normaal is Scrooge nog veel brutaler en gemener, echter deze keer hield hij zich in. We liepen verder en Scrooge werd geintervieuwd door radio en TV zender SWF.
Ja ja Deventer is met het Dickensfestijn weer echt een internationale stad. Je hoort Duits, Engels en andere talen om je heen praten. Opmerkelijk om later te horen dat velen van Kiekuut de vrek hebben ontmoet, dat was de laatste jaren niet het geval. We hebben genoten van al die geuren en toneelspelers.
Vervolgens zijn we de bergkerk ingegaan. Een mooi extraatje tijdens deze 22e editie van het tweedaagse fes­tijn was de expositie Deventer in Miniature in de Bergkerk. Die is opgezet vanwege de 200e geboortedag van de beroemde Britse schrijver. Een tentoonstelling met poppenhuizen en miniaturen geïnspireerd op de verhalen van Dickens, naast een bijzondere verzameling curiosa en boeken. Dit was echt de moeite waard.
Daarna zijn we weer verder gelopen richting de Mensstraat, het einde, en om 15.20 uur kwamen wij als eerste aan in Moscowa waar we vriendelijk geholpen werden. Onze assistent van de organisator (Rijkje) had een leuke zithoek gereserveerd voor ons allen. Uiteindelijk kwam iedereen bij ons aansluiten en konden we weer genieten van een drankjes en hapjes.
Tegen de klok van vijf uur was ons 12e Dickens festijn-uitje afgelopen. Iedereen heeft weer genoten, zeker de nieuwkomers onder ons.
We kunnen weer terug kijken op een geslaagde dag.
Tot volgend jaar.

 

Uw verslaggever,
Charles (Carel) Heerius

Vandaag zijn de foto’s gemaakt door onze hoffotograaf Hans Bonthuis en zijn assistenten Hetty en Henk.
Klik even aan en je ziet/hoort de samenvatting van de Deventer Televisie van het 22e Festijn (link).
 
Kijk ook maar eens op www.dickensfestijn.nl

De gasten van vandaag zijn:
Henk/Tineke Battum, Tinie/Bart/Martijn Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Günther Bosch, Hetty Ellis, Jose Grana Moreira, Carel Heerius, Ad kapiteijn/ Geske Koopal, Willemien Koks, Bianca Stokkingreef/Henk Peeks, Corrie de Witte  en Hans /Rijkje Veldwachter.

Kenmerk: Kiekuut/Dickens.12