VERSLAG DWARSFLUIT EN INTREDE BESCHERMHEER 18-02-2013. (151)

Maandag 18 februari 2013 heeft onze organisator geen excursie voor ons georganiseerd, maar eens wat anders en wel een workshop dwarsfluiten. En ik heb het over dwarsfluiten want er waren ruim voldoende van deze muziekinstrumenten aanwezig.
Nadat iedereen zich op het station had verzameld, gingen we te voet naar de Fermerie aan het Muggeplein waar we door gastheer Han Koerhuis werden verwelkomd.
Ter info: de Fermerie is een 17e eeuws pand en is oorspronkelijk gebouwd als hospitaal, zelfs Napoleon heeft hier gelegen. Maar nu is het vooral bekend als buurthuis van het Noordenbergkwartier.

Nadat Carel de presentielijst had voorgelezen werd door Hans vermeld wie er in de ziekenboeg zaten: Ismo de 4voeter van Adrie Kool, Tonny Nijssen, Margaret Pauli en Diny Lutke Willink 

Helaas was door omstandigheden het voltallig bestuur van onze stichting niet aanwezig, maar Hans vertelde hoe de Stichting Vrienden van Kiekuut tot stand is gekomen, dankzij een gulle gift uit de kas van de Sallandse Pluim. ( Wie dit nog eens na wil lezen, zie/lees116 vr 30.10.09 Deventer, Oprichting Stichting Vrienden van Kiekuut )
Onze stichting zou graag zien dat we een beschermheer/vrouw kregen ter ondersteuning van onze activiteiten. Uiteindelijk heeft Hans onze oud Burgemeester van Deventer, James van Lidth de Jeude bereid gevonden om deze taak op zich te nemen.
Dus op deze middag is James van Lidth de Jeude officieel benoemd tot Beschermheer van onze Stichting Vrienden van Kiekuut. De akten werden ondertekend en de fotograaf van de Stentor was aanwezig om het een en ander vast te leggen. Nadat alle formaliteiten waren geregeld begonnen we met onze workshop dwarsfluit.
Nicole Schmaloer vertelde waarom zij aan ons deze workshop wilde geven.
Nicole heeft een artikel over Soos Kiekuut gelezen (Lunch met B en W van Deventer en Olst-Wijhe) en wil heel graag de dwarsfluit onder de aandacht brengen van slechtzienden en blinden. Nicole heeft gestudeerd aan de Hoge School voor de Kunsten te Arnhem. De suzuki methode, geen noten lezen maar luisteren spreekt haar enorm aan en sinds 1995 heeft ze het diploma docerend musicus en speelt ook in het Blaaskwintet Artito.
Alvoren we les kregen in dwarsfluiten hebben Nicole en James ( die ook de dwarsfluit bepeeld) de Sonate Deux Flutes van F. Devienne ons ten gehore gebracht. Het duo bracht dit mooi  ten gehore.
Nicole vervolgde haar betoog en liet ons een traverso zien en voelen. Deze fluit is de 18e eeuwse voorloper van de dwarsfluit. Tevens liet ze de kleine dwarsfluit horen oftewel de piccolo. Ze vertelde dat er ook een grotere broer van de dwarsfluit bestaat oftewel de altfluit.
Voordat we een dwarsfluit in onze handen kregen hebben we geoefend door op, met water gevulde flessen, te blazen, net zolang tot we geluid er uit kregen. En ja wel het lukt ook nog.
Om even bij te komen hadden we een pauze en konden we onze kelen even doorsmeren.
Na de pauze konden we op een mondstuk van de dwarsfluit oefenen om er geluid uit te krijgen, echter dit was geen gemakkelijke taak. Er waren een paar leden die er redelijk wat geluid uit kregen.
Oefening baart dus echt kunst. Uiteindelijk werd de dwarsfluit helemaal compleet gemaakt en konden we verder oefenen en luisteren of we nog meer tonen uit de fluit konden krijgen.
Sommigen konden er maar niet genoeg van krijgen en gingen met volle moed lang door met oefenen. Een compliment voor de geduldigen onder ons.
Afijn na deze sessie hebben Nicole en James ons clublied met de dwarsfluit begeleid en konden we nog eens genieten van al die tonen die uit de dwarsfluiten kwamen.
Maria Hoogerdijk was eigenlijk diegene die het beste de toonladders op de dwarsfluit ten gehore kon brengen, waarvan wij met zijn allen getuige van waren.
Hans sloot af met de gebruikelijke dankwoorden, en onze tegeltjes als blijk van dank en waardering werden aan Nicole, James en Han overhandigd door onze mosterdmaker in onze soos Willem de Witte.
Iedereen is weer voldaan naar huis gegaan.

Hoffotograaf Hans Bonthuis heeft weer vele foto’s gemaakt en Bas Barendregt geluidsopname’s, die door Bart Schotman zijn samengevoegd tot een mooi geheel. Luister maar eens naar een compilatie en een gesprek met Nicole: link.

Tot de volgende meeting, uw verslaggever Carel.

Hier nog het artikel uit het Deventer Dagblad met foto.
Kijk ook eens bij; www.deventerfluitschool.nl

De gasten van vandaag zijn: Bas Barendregt, Hans/Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch,, Willy Brinkman, Ria van “t Erve, Jose Grana Moreira, Yvonne de Groot, Carel Heerius, Peter/Maria Hoogerdijk, James van Lidth de Jeude, Jouke Pasveer, Hans Plant,Piet/Margo Schwengle, Willem/Corrie de Witte en Veldwachter, Hans.

Kenmerk: (kiekuut/2013/dwarsfluit+intrede Beschermheer.13)