Bezoek Zuivelboerderij DEN HOEK TE WILP/ACHTER­HOEK dd. 03-04-2013. (153)

Normaal is het in april mooi weer met hier en daar al bloemen, maar woensdag 3 april 2013 was het nog steeds na weken een aanhoudende oosten wind, dus koud.
Gelukkig scheen op deze dag wel af en toe het zonnetje, dus eigenlijk wel ideaal weer om lekker binnen te zitten in de zuivelboerderij van de familie Reinders.
Rond de klok van twaalf uur zijn we met de gesponsorde taxibus van TCR Deventer in Wilp aangekomen bij de zuivelboerderij. Ook de anderen die met eigen vervoer kwamen sloten zich bij ons aan.
We werden welkom geheten door Willy Brinkman en haar assistente Gerrie Meijer.
Ze vertelde ons hoe het programma van deze middag er uit ziet.  Ook onze voorzitter heeft een welkomstwoord gesproken en heette iedereen welkom en bijzonder de heer en mevrouw Hoekstra uit Deventer die voor de eerste keer bij ons zijn. Na wat meerdere mededelingen van Hans en de voorgelezen presentie/absentielijst door de ceremoniemeester, zijn we begonnen met de lunch. De dames hadden voor ons twee grote tafels gedekt waarop heerlijke belegde broodjes lagen met jong belegen kaas, kalkoenfilet en ham, tomaatjes, sla en uiteraard boerenkarnemelk, boerenmelk zowel vol als halfvol. Tijdens deze lunch vertelde Willy het een en ander, o.a dat Mw. Reinders begonnen is om zelf een kaasje te maken tijdens een workshop. Ze kreeg er plezier in en thuis ging ze meer maken. Op een gegeven moment had ze zoveel kaas dat buren vrienden etc. dit bij haar kochten. Uiteindelijk kwam er een zuivelwinkeltje erbij en zo groeide haar hobby uit tot een volwaardig boerenkaasbedrijf.
In de zomermaanden wordt er ook kruutmoes gemaakt. Als moeder de vrouw ook op het land moest werken werd er kruutmoes gemaakt. Dit kon koel gegeten worden, dus kon men tussen de middag op het land blijven en toch wat lekkers en voedzaam eten, zonder dat het warm gemaakt moest worden. Wat zit er in kroetmoes:
gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en veel verse tuinkruiden.
Dus kruutmoes is ook bij dit bedrijf te koop. Dus we hebben met ons allen weer lekker gesmikkeld. Als toetje kregen we van de zuivelboerderij yoghurt, vruchtenyoghurt, vanillevla en chocoladevla te proeven.  Al met al waren onze buikjes dus weer lekker gevuld. Na nog enkele vragen en antwoorden kon men even met elkander bieproaten. Inmiddels zijn Willy, Gerrie en Carel begonnen om de emmers met melk te vullen en naar de grote open keuken te brengen.
Voordat we kaas gingen maken hebben we naar een DVD gekeken/geluisterd. Dit ging natuurlijk over de zuivel en speciaal over hoe kaas gemaakt wordt.

Na deze voorlichting zijn we begonnen in de open grote keuken om zelf kaas te maken. Iedereen werd verzocht om ook in de keuken te komen nadat men zijn/haar handen heeft gewassen, sieraden van de handen af en met z’n tweeën bij een emmer te staan ( 1 begeleider en 1 blinde/slechtziende).
Voordat we aan de slag gingen om zelf kaas te maken, heeft Willy ons het een en ander uitgelegd hoe dat in zijn werking gaat.
We moeten bij de 9 liter melk die al in de emmer zit en een temperatuur van zo’n 26 graden C heeft 1 eetlepel stremsel ( uit de maag van een kalf ) en 150 cc karnemelk bij voegen. We moeten even zachtjes roeren zodat alles goed gemengd is. Het zuursel wat we hebben toegevoegd dient voor de smaak en de rijping van de kaas. Nu moet dit een half uur blijven staan in een afgedekte emmer..

Tijdens dit half uurtje gaan we 4 soorten kaas proeven met een lekker glaasje drank er bij.

Na de kaasproeverij hebben we 10 minuten met een speciale snijder de wrongel gesneden net zo lang tot dat het mengsel uit kleine stukjes bestond. Nu het vocht  ( wei ) met een kannetje scheiden van de wrongel. Daarna werd er heet water bijgevoegd totdat het de temperatuur van rond de 32 graden C had bereikt. Even met de stompe kant van het mes langzaam roeren.
Na een tijdje , weer het vocht van de wrongel scheiden en daarna weer wat heet water toevoegen tot een temperatuur van zo’n 36 graden C, daarna weer rustig roeren.
Na zo’n 20 minuten rust gingen we weer het vocht zoveel mogelijk van de wrongels scheiden. Er werd een beetje zout toegevoegd voor de smaak van de kaas en men kon dit alles gaan kneden, zodat alles goed vermengd was.
Willem de Witte had wat mosterdzaad meegebracht. Diegenen die mosterdkaas wilden maken, konden wat mosterd bijvoegen met de wrongel.
Nu was het dan zover dat we de wrongel in een netje moesten doen, kapje er op het met de hand persen om zoveel mogelijk vocht er uit te laten lopen. Uiteindelijk hielden we een kein rond vochtig kaasje over. Al onze gemaakte kazen werden voorzien van een labeltje met onze namen er op en daarna werden ze gezamenlijk onder een pers gedaan, waarmee nog meer vocht uit de kaasjes kwam.

Tijdens dit persproces van ongeveer een half uur werden we rondgeleid door Willy op het bedrijf. We zagen de kazen rijpen in een gekoelde rijpingskamer waar de temperatuur rond de 15 graden C werd gehouden, Minimaal moeten de kazen 5 weken rijpen, dan heb je zeer jonge kaas. Hoe langer de kazen rijpen hoe ouder en smaakvoller ze worden. Er liggen dus ook kazen die langer dan 12 maanden daar liggen. We konden ook het winkeltje bezoeken en voor diegene die iets lekkers uit deze winkel wilden was er de gelegenheid om dat te kopen.
Uiteindelijk kwamen we weer terug en konden we onze eigen gemaakte kaasje met een plankje en een folder in ontvangst nemen.
Thuis moeten we de kaasjes 5 weken in een gekoelde ruimte van zo’n 15 graden C bewaren en elke dag omkeren.
Tot nu toe heeft uw verslaggever elke dag dus in de kelder zijn kaasje omgekeerd. Tijdens dit schrijven moet ik nog 4 weken lang deze handeling verrichten alvorens we dit kaasje kunnen proeven. Ik wacht met spanning af.

Na deze boeiende workshop kaasmaken heeft Hans zijn dankwoord en afsluiting van deze middag gedaan. De bekende tegeltjes werde door gerrie Botnhuis overhandigd en Willy kreeg van ons een lekker fles rode port. Dit zal zeker lekker smaken bij een goed stukje boerenkaas.
Tegen half zes waren we weer afgezet door het busje van TCR Deventer bij het station en gingen we tevreden ieders weer ons eigen weg.

Kijk/luister ook eens op de site: www.denhoek.nl, waar heel veel leuke arrangementen vermeld staan.

Tot slot nog in april een binnengekomen bericht via de pers:
De Boerenkarnemelk van Boerderij Den Hoek van de familie Reinders uit Wilp-Achterhoek is verkozen tot de lekkerste Boerenkarnemelk van 2013

Met dank aan jullie fotograaf en verslaggever, Hans Bonthuis en Carel Heerius.

Luister nog even naar het volgende: gesprek met mosterdmaker Willem, het afhandelen van het kaas.

De gasten van vandaag zijn:  Bart/Tinie Beekman, Hans/Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch, Carel Heerius, Iebele/Trijntje Hoekstra, Adrie Kool, Jouke Pasveer, Margaret Pauli, Piet/Margo Schwengle, willem/Corrie de Witte en Veldwachter, rijkje/Hans.