VERSLAG 2e TOUR DE HOLTERBERG TE HOLTEN, 02 mei 2013 (154)  

Vorig jaar was het een succes, daarom gaan we nu weer naar de Holterberg. Ook houden we de titel aan van Tour de Holterberg, maar met de opmerking dat onze sporters geen EPO gebruiken. Er hebben zich een 17 tal Kiekuuters gemeld op deze lichtbewolkte zonnige dag met een temperatuurtje van rond de 16 graden. Ideale weersomstandigheden om te gaan wandelen en klootschieten. Een 11-tal reist met de vertraagde stoptrein(5 minuten). Op station Deventer is het nog even spannend of Ria in de goede trein zal zitten en dat is zo. Na 13 minuten worden we onder toeziend oog van de vriendelijke conductrice uitgezwaaid. De overige 6 reizen met de auto naar Holten. Iets voor 11 uur wandelen we het stationnetje uit en beginnen dan direct met de beklimming te voet van de Holterberg. Op deze weg, de Beukenlaan, staan allemaal “jaarpaaltjes”, met daarop vermeld wat er toen is gebeurd in de wereld, Nederland en Twenthe. De minder geoefende wandelaars stoppen bij zo’n paaltje en luisteren en kunnen dus bijkomen van de klim. Bijvoorbeeld het paaltje van 1967, daar staat o.a. op:
* Eerste hart-transplantatie.
* Boudewijn de Groot met hit “Land van Maas en Waal”
* Het eerste bloot op de televisie van Phil Bloom bij de VPRO.
* Eerste uitzending van radiosportprogramma Langs de lijn.
* Textielfabriek van Heeck ontslaat 1700 van de 3700 werknemers.

Maar toch moet gezegd worden dat we er een flinke pas in hebben. Dan te bedenken dat Hans Plant en Jose de reistas op wieltjes van Rijkje mee sleuren,  met daarin de 4 knapzakken. Na 40 minuten melden we ons bij “Buitengewoon Holten” op de Berg bij de uitbater Henri Vukkink, die morgen 47 jaar wordt. Een kop koffie wordt al snel door ons besteld, daar blijft het niet bij want het is ook al weer lunchtijd en de nodige mondvermaakjes worden besteld en opgepeuzeld. Tussendoor welkomstwoord en voor sommigen een ingewikkelde loting. Tegen 13 uur wordt iedereen verzocht om zich gereed te maken voor de uitleg en start van ons 2e klootschiettoernooi. Henri legt alles uit en de groepen  bestaan uit:

A-1: Hans Plant en Jose Grana Moreira.
A-2: Adri Kool en Bianca Stokkingreef met Ecu.
B-1: Bart en Tinie Beekman,
B-2: Ria van ’t Erve en Rijkje Veldwachter
C-1: Carel Heerius en Veldwachter, Hans
C-2: Gerrie Bonthuis en Margaret Pauli met Hera.
D-1: Peter en Maria Hoogerdijk met Babou.
D-2: Gunther Bosch en Willem de Witte.

Hans Bonthuis schiet wel mee, maar op foto gebied.
Elke ploeg krijgt een goed gevulde knapzak mee met o.a. snoep, appel, slaatje, appelsap, chocola, worst en kaas.
Om 13:10 vertrekt ploeg A om te gaan klootschieten. Het parcours is soms iets glooiend en de natuur begint zich te ontplooien in al haar geweld. Elke tien minuten vertrekt er een ploeg, de laatste om 13:40 uur en dan hangt onze Soos Kiekuut vlag nog alleen op het terras. Alle ploegen hebben een knapzak mee gekregen voor de inwendige mens en voor halverwege een fles jagermeister, waarvan elk team een glaasje nuttigt en vervolgens doorgeeft aan de ploeg die in aantocht is. Het is genieten, we lopen een vierkant, onderweg krijgen we veel bekijks en sommigen kijken zich de ogen uit hoe onze doelgroep aan het Klootschieten is. Dus dat wordt ook visitekaartjes uitdelen. Ploeg C doet er maar liefst 3 uur over, dat komt o.a. door Hera, want zij denk bij zich zelf “Het is jullie feestje” en helpt ons voor geen meter om de “kloot” soms weer terug te vinden uit de bebossing. En we hebben bij elke hoek van het 4-kant gestopt om de knapzak lichter te maken. De overige ploegen waren daardoor beduidend sneller. In ieder geval is iedereen weer op het terras om 16:40, waar een glas gerstenat voortreffelijk smaakt. Rijkje is al bezig om de werplijsten te beoordelen en een ranglijst te maken. Bianca neemt nog interviews af van de deelnemers, deze zijn verderop te horen. De prijsuitreiking volgt met verbluffende uitslagen en als prijsjes zeevruchten van chocola. Ook Henri wordt bedankt en we zingen hem toe voor de dag van morgen, hij antwoordt dat als hij 50 wordt hij er iets moois van zal maken voor Soos Kiekuut.

Uitslag 2e Tour de Holterberg 2013:
1. C2 Carel en Hans, 28+26= 54 worpen.
2. B1 Bart en tinie, 31+28=  59 worpen.
3. A1 Hans P.  en Jose, 32+29= 61 worpen
4. B2 Ria en rijkje, 35+36=  71 worpen.
5. D1  Peter en Maria, 38+38=  76 worpen
5. C1 Gerrie en Margaret, 46+30=  76 worpen.
7. A2 Bianca en Adri, 49+39=  88 worpen.
8. D2 Gunther en Willem, 41+60= 101

Het record vanSoos Kiekuut blijft in handen van Jan en Riekie van der Horst met 47 worpen uit 2012.

Tegen half zes rekent iedereen zijn eigen  versnaperingen af bij Buitengewoon,zwaaien de auto’s uit en wandelen dan bergafwaarts naar Station Holten, Rijkje, Bianca en Ecu iets vooruit om de trein van Bianca te halen naar Almelo. Ons stoppertje vertekt om 18:06 uur naar Deventer en na 16 minuten, vreemd heen is het 13, zijn we weer in de Hanzestad. Adri en Margaret gaan verder met de bus en de organisatie gaat wandelend huiswaarts met de lege reistas op wieltjes en een voldaan gevoel.

Luister aub nog even naar de interviews van Bianca:
met Adri Kool van ploeg A.
met Tinie Beekman van ploeg B.
met Margaret Pauli van ploeg C.
met Maria Hoogerdijk van ploeg D.
met Jose Grana Moreira.
prijsuitreiking, met telfout, luister aub naar de winnaars (54 ipv 44 worpen).
Slotwoord van Hans.

Het verslag van vorig jaar op onze site bij link 142.

Met dank aan Hoffotograaf Hans Bonthuis en interviewster Bianca Stokkingreef.

De gasten van vandaag zijn: Bart/Tinie Beekman, Hans/Gerry Bonthuis,Gunther Bosch, Ria van ’t Erve, Jose Grana Moreira,  Carel Heerius, Peter/Maria Hoogerdijk, Adrie Kool, Margaret Pauli, Bianca Stokkingreef, Willem de Witte en rijkje en Veldwachter Hans.

(Kenmerk: Kiekuut/2013/tourdeholterberg.13)