VERSLAG STADSWANDELING + ONTHULLING PLAQUETTE TE DEVENTER, 30-05-2013 (155)

Donderdag 30 mei heeft Soos Kiek Uut zich in de binnenstad van Deventer begeven.
Nadat iedereen een natje en een droogje heeft genuttigd bij Plaza op het Stations­plein, zijn we de middag even na enen, begonnen met een stadswande­ling door Deventer. Onze stadsgids was Nico Heckers. Ondanks dat hij van­ouds uit Maastricht komt, kon Nico ons veel vertellen over onze mooie Hanze­stad Deventer.
We stonden even stil op de hoek van de Keizerstraat en de Singel. Nico vertelde dat het vogeleiland vroeger een Ravelijn was oftewel een verdedigingwerk. Deventer had dan ook vele bastions. Bij de Keizerstraat stond dan ook het Keizerbastion.
Deventer bezat veel oude stadsgrachten en 3 poorten, de buitenpoort, de binnenpoort en de brinkpoort.
Deventer straatnamen kunnen soms herleid worden naar het oude, zoals de Brinkpoorts­traat. Hier stond de buiten Brinkpoort. Pikeursbaan komt van Boreelkazerne, ruiter te paard. In deze straat stonden de paardenstallen en de Huzaren lieten hun paarden van hier uit in de grachten baden.
We lopen verder en komen stil te staan bij een huis in de Geert Grotestraat waar Etty Hillesum heeft gewoond. Amsterdam heeft het Anne Frank huis en Deventer het Etty Hillesum huis. Hier stonden we op een duiker en we keken naar een gedempte gracht. Hier waren de vestingwerken en de oude gracht om Deventer. We liepen over de bodem van de gedempte gracht en via een trapje weer omhoog naar de Walstraat waar de stadsmuur heeft gestaan. Het is mooi om te zien hoe deze gedempte gracht nu fungeert als achtertuinen van de huizen die in de Walstraat staan. Nu met mooie bloeiende bomen en struiken. Zo is er in de binnenstad een rustgevende omgeving gecreëerd.
Via een gangetje, vroeger stond hier de stadsmuur, kwamen we in de Walstraat terecht, landelijk maar ook over de grenzen bekend van het Deventer Charles Dickens festijn in de maand december. Mooie panden met voorgevels, houtsnij­werk op de deuren. Ook stonden hier en daar de Waalpalen, voormalig burge­meester Waal heeft er voor gezorgd dat Deventer ook net zoals Amsterdam (Amsterdammertjes) paaltjes kreeg. Bij ons genaamd “Waaltjes”.
Hier en daar stonden mooie namen op de gebouwen in het Niedersaksisch zoals Die Köstall.
Hier komt ook het woord de köterboertjes vandaan.
We lopen langs de voormalige mosterdmakerij Golbach (Onze mosterdman Willem de Witte vertelde er over) richting het huis van de fam. Strik. Hier was een mooie voordeur te bewonderen en betasten. Van hieruit liepen we door een smal steegje (Strikgang)  naar een binnenpleintje waar vroeger de koeienstal van boerderij Haarman heeft gestaan tot ongeveer 1975. Weer verder gelopen komen we bij de synagoge. De tijd drong aan, dus nu meteen doorlopen naar de zijkant van de waag waar al mensen stonden, waaronder leden van de Rotary Deventer voor de onthulling van de plaquette. Nadat de plaquette gemonteerd was door de maker de heer Egbert Broerken werd zij onthuld door Hans Veldwachter en Piet Schwengle van onze Soos door de Kiek Uut vlag weg te halen. Het is een mooie bronzen plaquette van de Waag. Nu kunnen de blinden en slechtzienden ook voelen hoe het Waaggebouw er uit ziet met de torentjes en bordes etc. De pers, de Stentor en DTV waren ook aanwezig. Hans bedankt Jan Jozef, de motor van deze grandioze Rotary aktie, dat Soos Kiekuut dit mee mag maken.


Nadat iedereen gevoeld, gekeken en gepraat heeft zijn we weer verder gegaan met Nico om de stadswandeling voort te zetten.
Hij vertelde ons hoe Deventer is ontstaan en via de Menstraat ( Mainstreet) langs het borstelwinkeltje van de fam. Nijbroek, liepen we naar de Bergkerk waar ook al een bronzen plaquette op de muur is gemonteerd, dus ook hier weer betasten etc.
Trouwens de plaquettes zijn ook gemonteerd op het Deventer stadhuis en de Lebuïnes­kerk.


Afijn Nico heeft nog het een en ander verteld over de fabriek Nering Bögel die in Deventer heeft gestaan. Deze fabriek maakte o.a. de gietijzeren putdeksels, gaslantaarnpa­len mooi deurbeslag etc. We liepen naar de Bergschild waar nog een stuk van de oude stadsmuur staat. Van hieruit kijk je op de Bokkingshang. Vroeger was hier een havenkade waar vissershuisjes stonden en waar de haringen werden gedroogd.


We liepen weer richting de Brink via de Bergstraat en kwamen langs een beeldje aan een muur. Het beeldje stelt de heilige Nikolaas voor. Dit beeld is in 1969 door wijlen Prins Claus in de regen onthuld. De datum van 5 december 1967 (vandaar waarschijnlijk de op een taaipop lijkende figuur in het midden) betreft de datum van subsidieverlening voor het herstel van het Bergkwartier. St. Niklaas is schutspatroon van de zeelieden en beschermheilige van de handel. Het Bergkwartier was een belangrijk handelscentrum van Deventer. Bergkerk heette in die tijd St. Niklaaskerk. In het beeld heeft St. Niklaas een zak geld, die de subsidie van de toenmalige minister Marga Klompé voor het herstel van het Bergkwartier voorstelt. De vrouw in het midden zou het lid van de regering voorstel­len.
Nico en wij kregen een droge keel, dus besloten we om een natje te drinken bij cafe de Doedel
Daar vertelde Nico ons nog het verhaal over Doedeltje, de legendarische zwerver Doedeltje, die getooid met een soort Napoleon-steek op de IJssel viste en die in september 1921 is overleden.
Nadat onze Hans de stadsgids Nico Heckers heeft bedankt voor de rondleiding, had deze keer Tinie Beekman de eer om namens ons Nico het welbekende tegeltje te overhanigen. Dit keer in de kleuren van Go-Ahead Eagles, rood/geel.
De middag hebben we afgesloten met een Mexicaans etentje bij El Popo en iedereen is daarna weer voldaan naar huis gegaan.

Tot de volgende meeting.

Carel uw verslagever

 

Dit verslag komt uit de pen van Carel Heerius en Hans Bonthuis maakte de foto’s. Inmiddels heeft een mooie foto met Tinie Beekman voelend bij de plaquette en een stukje in de Stentor gestaan, zie hieronder. Er is op DTV een filmpje over de onthulling te zien en te horen. DRTV nieuws – Onthulling Plaquette

Kijk dus ook eens op de website www.soos-kiekuut.nl onder kopje verslagen 114 van de maquette uit 2009.

De gasten van vandaag zijn:
Cees en Margreet Amende, Bart en Tinie Beekman, Hans en Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch, Willy Brinkman, Jose Grana Moreira, Carel Heerius, Hans Plant, Wiebe en Jenny Rusch, Piet en Margo Schwengle, Willem de Witte en Veld­wach­ter, Hans.

(Kenmerk: Kiekuut/2013/rotary.13)

 

Voelbare historie voor blinden

DEVENTER – Voor blinden en slechtzienden zijn historische gebouwen van Deventer nu ook voelbaar. Gisteren werden vier plaquettes opgehangen aan de muren van de Waag, de Lebuïnus, het stadhuis en de Bergkerk.


Een verademing, want de meeste visueel gehandicapte mensen kennen een gebouw (en een stad) alleen uit beschrijvingen. “Dit is beter dan een uitleg over hoe het gebouw eruit ziet en hoe groot die is”, vindt Hans Veldwachter van Deventer blindeninsituut Kiekuut. “Voor blinde toeristen is dit hartstikke mooi, want die krijgen nu een beter idee van het gebouw.”


Voor Tinie Beekman roept de plaquette van de Waag veel herkenning op. Zij werd achttien jaar geleden plotseling slechtziend.Ze kan nog voor 2 procent zien. “Wat een mooie ervaring. Ik voel het bordes, ik kan me weer een voorstelling maken van hoe de Waag eruit ziet.” Ze woont in Nijbroek en komt vaak in Deventer. “Ik heb de Waag vroeger wel gezien. Ik herken nu alles weer.”


Blinde bezoekers van Deventer kunnen nu samen met mensen met zicht een stad beleven. Anders is een nieuwe stad alleen interessant voor de bedrijvigheid en de gezelligheid. “Ik ga niet naar een nieuwe plek om cultuur op te snuiven”, zegt Veldwachter.
Maar volgens de blinde Gunther Bosch maken plaquettes en maquettes een stad wel leuker. “Je voelt het, je hebt een idee.”
De bronzen kunstwerken zijn gemaakt door Duitse kunstenaar Egbert Broerken, die er slechts één eerder maakte voor de stad Münster. Daarnaast vervaardigde hij de maquette (plattegrond van de stad) naast de Waag en talloze andere maquettes van steden in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Deventer is de eerste stad met zoveel plaquettes.


De Rotary club in Deventer bood ze aan ter ere van haar 75-jarig bestaan. Ook de gemeente, de ANWB en Kiekuut steunden het project. Nog vier plaquettes zijn in de maak: de Broederenkerk, de Boreelkazerne, de Drie Haringen en de Latijnse School.