VERSLAG BEZOEK RTV OOST DD. 14 oktober 2013. (159)

Maandag 14 oktober 2013 gingen we met een aantal Kiek Uuters met de trein om 15.31 uur van Deventer naar Hengelo. Bij het station Hengelo zijn we met twee Valys taxibusjes vervoerd naar de studio van RTV Oost en kwamen rond de klok van 16.30 aan.
Immers we waren te gast bij het live televisie programma
 “ En dan nog even dit”.   ( te volgen op www.edned.nl)
Onze organisator Veldwachter Hans kreeg nl in deze uitzending ook 2 minuten spreektijd om wat te vertellen over de Dag van de Witte Stok, meestal genoemd Witte stokkendag op 15 oktober.
We kwamen binnen en werden door stagiair Gertjan welkom geheten namens TV Oost.
Hij begeleidde ons naar een grote tafel in de kantine waar wij konden aanschuiven bij enkele andere Kiek Uuters die met eigen vervoer hier naar toe waren gegaan.
Gertjan vertelde ons het een en ander over wat de bedoeling is om de live uitzending  te kunnen bijwonen. Belangrijk voor ons is dat de mobiele telefoons uit zijn en dat we niet tijdens de uitzending van onze kruk/stoel afgaan.
We kregen broodjes met koffie/thee aangeboden voordat we naar de studio gingen. Ja, de tijd ging erg snel als iedereen weer met elkaar praat, dus al gauw werden we opgehaald door enkele medewerkers van TV Oost en zij begeleidden ons naar de studio.
Hans kreeg nog gauw een microfoontje op zijn revers en een verbindingskastje in zijn binnenzak.
Na wat heen en weer geschuif zaten we uiteindelijk allemaal netjes op onze stoel cq. kruk.
Dus klaar voor de start.
Lichten gingen gericht aan, kamera’s stonden stand-by en de presentatoren van vandaag
Bert Eeftink en Bert van Losser konden het programma aankondigen.
Aan tafel waren te gast Trino Rotgers sociotherapeut TBS-kliniek Veldzicht, Henk Hof van plaatselijk belang Balkbrug, Henk Gerbers voorzitter bio+ en Rob Harmeling.
Het programma ging over het open blijven van Veldzicht en het sluiten van Oldenkotte, eten van biologische produkten , de comeback van Erwin Wennemars in Deventer en de lekkerste gehaktbal uit Overijssel. Het is mij te veel om alles in het verslag te zetten, maar voor u die het programma wilt volgen, volg dan de link onderaan dit verslag aan en het staat op de website van Kiekuut onder kopje Geluid.
Onze Hans heeft in het kort uitleg gegeven wat de witte stokkendag inhoud en vroeg extra aandacht aan de verkeersdeelnemers om alert te zijn als een blinde/slechtziende wil oversteken en de witte stok met rode banden vooruit strekt. Ook is aandacht besteed aan
de I-cane, een intelligente blindenstok, die op de internationale dag van de witte stok wordt gepresenteerd. Leuk detail was dat Hans een leuke versiering op zijn stok had en onze vlag van Soos Kiek Uut werd door enkele heren omhoog gehouden, zodat onze Soosvlag ook in beeld kwam.
Na de uitzending kregen we een rondleiding van Rianne. Ze was tijdens de uitzending assistent regisseur en heeft o.a de korte filmpjes tijdens de uitzending gemaakt.
Er zijn 6 kleine montageruimten en een muziekarchief waarin zo’n 1000 cd’s aanwezig zijn.
We lopen nu langs studio 3, waar Bert van Losser en Marisa Heutink hun radioprogramma Goedenmorgen Overijssel presenteren. Leuk om dit eens in het echt te zien.
We lopen verder en komen bij de controlekamer 1 waar alle radioverbindingen en telefoonverbindingen  bij elkaar komen. Ook hebben we de visagie-kamer mogen bekijken.
Ja en toen kwamen we bij de regiekamer 1 aan waar de eindregie van En dan nog even dit plaats vindt. Hier werden vele vragen gesteld en onze technische man Günther  was helemaal in zijn nopjes want hij mocht alles betasten en kon uiteraard ook veel technische vragen stellen. Volgens mij beleefde hij weer even zijn oude glorietijd bij de ziekenomroep.
Een drukke kamer want hier zitten o.a.:

  • de beeldredacteur, houdt de tijd in de gaten

  • regisseur, houdt de beeldschermen goed in de gaten

  • auditor, geeft opdracht aan de cameramensen

  • beeldtechnicus, zorgt dat de kleuren gelijk blijven

  • lichttechnicus, voor een perfecte lichtval.

Daarnaast nog een geluidstechnicus, een titelaar, eindredacteur.
Om dit programma van zo’n 40 minuten te maken werken ongeveer zo’n 15 mensen, incl. de presentatoren en de 4 cameramensen.
Vervolgens lopen we langs de nieuwsstudio (Overijssel vandaag) , voorbereidingsregie, inlaadstation ( copy-rek), kleding opslag kamer, waar alle kleding hangt die de presentatoren kunnen aantrekken. ( wordt gesponsord door de modezaak uit Enter)
Daarna liepen we over de afdeling van nieuwsredactie, redactie informatief, sportredactie.
Al met al een hele belevenis. RTV-Oost heeft ongeveer 200 medewerkers in dienst.
Na deze goed beluisterde rondleiding van Rianne werd zij door Hans namens ons bedankt en kreeg zij uiteraard het welbekende chocoladetegeltje van Soos Kiet Uut overhandigd.
Nog gauw even een bakkie thee of  koffie drinken en onze taxi’s kwamen al weer voorrijden.
We hebben weer genoten van deze excursie in het oosten des lands en weten nu dat er veel komt kijken voordat een programma uitgezonden kan worden.

Uw verslaggever, Carel Heerius.

Dankjewel Carel en ook Hans Bonthuis voor de fotos, Valys voor medewerking van het vervoer. Her en der hebben we Bussink Koek Huisjes met bijtjes overhandigd. 

Om de uitzending nogmaals te zien, met vele Kiekuutluidjes in beeld,  klik hier.
 
De gasten van vandaag zijn: Hans en Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch, Willy Brinkman, Ria van ’t Erve, Carel Heerius, Adrie Kool, Gerard Lugtenberg, Margareth Pauli met Hera, Willem en Corrie de Witte en Veldwachter, Hans.

Kenmerk: Kiekuut/2013/rtvoost.13