Verslag 11e Herfst-boswandeling ’t Joppe, dd. 8 november 2013. (160)

Er was de avond wat warrigheid voor wat betreft het Openbaar Vervoer, er hingen zakken over de bushalte te Epse. De organisator met knikkende knieen. Er zijn 19 Kiekuuters aanwezig, vorig jaar ook 19, in de hal van het station. Na de handenschudderij roept ceremoniemeester Willy buiten de hal de koppels bij elkaar voor de busindeling. Jullie organisator als laatste de bus in en vraagt de chauffeur of deze lijndienst 56 ook de halte Joppe aan doet en hij doet dat gelukkig en de beruchte jutezak gaat pas in op de 11e nov., de bus vertrekt met veel gebabbel naar de betreffende halte en wij arriveren daar om 10:35 uur en worden hartelijk begroet door Gerard en Jose Stoelinga. Het weer is zoals gewoonlijk bij Kiekuut uitmuntend met een graad of 13 en de zon prikt veelvul­dig door de wolkenpartij heen. Iets verderop wordt de presentielijst voorgelezen en de afmelders groeten ons. Nieuw is Henk Kool uit Deventer. We wandelen in een grote sliert richting landgoed Joppe, de sliert wordt alras geknipt in kleine groepjes, er wordt heel veel bijgepraat. De zware regenval van afgelopen zondag heeft veel blubber veroorzaakt, we kuieren als het ware om Kasteel Joppe heen, het is niet meer bewoond, maar in het koetshuis wonen nog nazaten van Mevr. Jansen die een jaar of 5 is overleden. Enkele weken geleden was hier nog het parcours van de mountainbikers. Wij genieten allemaal van de prachtige herfstkleuren en af en toe ontwijken we modderplassen en steken smalle bruggetjes over. We wandelen over mooie bospaden omlijst met prachti­ge bomen, velen gekerfd met initialen van geliefden en passe­ren ook de Slot­gracht en zien het Theehuis, wat nu helemaal is dichtge­spijkerd. Via de Eiken­boomlaan, sluipen we weer door een mooi stukje bos met een heuse “bergtop” col de Stoelinga genoemd maar hier ook her en der weer modderpoeltjes. Klokslag 12 uur zijn we bij de Joppe Kerk en steken we het spoor over en vijf minuten later stappen we bij het mooie Bosres­taurant naar binnen, hier is onze mobiele­ hulp, Corrie de Witte aanwezig, zij kan eventueel wandelaars verder vervoeren naar het eindpunt, het is vandaag niet nodig. Iedereen krijgt een fors stuk appelgebak met echte slagroom en uiteraard  met 2 kopjes koffie aangebo­den van de Stoelinga luidjes. Er wordt weer heel veel bijgepraat en om 13:05 staan we weer buiten en duiken snel weer de bossen van Joppe in. We komen langs donders mooie landhuizen. Iets voor half drie komen we langs de Touw­sla­gerij en die is in bedrijf, we maken een praatje met de Touwslager. Helaas hebben we weinig tijd, we zijn overigens al bijna een half uur achter op ons tijdsche­ma, kun je na gaan hoe buitengewoon heerlijk is om onder deze weers­omstan­digheden te genieten van de herfst. We stappen bij Eetcafe “”t Hoekje” om 14:40 binnen en Cindy en Benno hebben alles al voor onze meute klaar staan. We nuttigen een sapje en genieten van o.a. snert, zelfs balkenbrij staat op de kaart. Tussendoor laat Hans de  “Braille­choco­ladeletter” voelen door experts en daarna mag iedereen even voelen of beter gezegd kijken, want voelen doet de chocolade smelten. Misschien een leuk kadootje voor de Sint of de Kerstman ad 3,50 euro. Iedereen is aan de klets en net voordat het eten wordt opgediend, 15:10, spreekt organisator Hans onze wandelvrienden Gerard en Jose Stoelinga toe, voor deze 11e editie op de 8e november, hebben 19 Kie­kuutluidjes aktief mee gewandeld, Corrie was onze bezemwagen vergezeld door haar viervoeter Teun.  Natuurlijk mag ik de andere 2 honden, Babou en Hera niet vergeten die het in het bos ontzet­tend naar de zin hebben gehad. Onze Spaanse wandelaar overhandigt Jose en Gerard echte mosterd van onze Willem de Witte en een overheerlijk doosje eigenge­maakte bonbons van Lentelink. Aansluitend bedankt Gerard de meute en hij ziet nu al weer uit naar de 12e editie. Dan is het de hoogste tijd om te gaan nassen. Tegen vier uur wordt het sein afrekenen gegeven en eventu­eel nog een plasje te doen. We nemen afscheid van Cindy en Benno en die krijgen ook van Willem een pot eigenge­maakte mosterd, we geven de Stoelinga-luidjes een ferme hand en spoeden ons naar de bushalte, deze keer zijn we op tijd, en stappen om 16:25 in de bus en om kwart voor vijf bij het station te Deventer stappen we weer uit en nemen afscheid van elkaar. Het was wederom een prachtige herfst wandeling.

Luister nog even naar de toespraak: link.
Hoffotograaf Hans heeft de foto’s weer geschoten en deze zijn te zien op www.soos-kiekuut, verslag link 160.

Kijk ook eens op:
www.soos-kiekuut.nl onder kopje verslagen link 25 touwslagerij.
www.bosrestaurant.nl
www.eetcafe-dehoek.nl

De gasten vandaag zijn:
Cees/Margreet Amende, Hans Bonthuis, Gunther Bosch, Willy Brinkman, Ria van ’t Erve, Jose Grana Moreira, Yvonne de Groot, Peter/Maria Hoog­er­dijk met Babou, Adrie Kool, Henk Kool, Ben/Femmy Maes, Margaret Pauli met Hera, Hans Plant, Ge­rard/Jo­sé Stoelinga, Wil­lem/Corrie de Witte met Teun en Veld­wach­ter Rijkje/Hans.

(Kenmerk: kiekuut\2013\herfstwandeling.13)