VERSLAG ONTMOETING SCROOGE EN LUNCHCONCERT dd. 27-11-2013 (161)

Vol verwachting klopten onze harten, want er stond weer het een en ander vandaag op het programma van Soos Kiek Uut. Ontmoeten we een oude en verbitterde vrek en krijgen we nog muzikaal wat te horen?
Lees het verslag en u bent weer op de hoogte.

Woensdag 27 november was het weer verzamelen in het Deventer stationsgebouw.
Toen iedereen er was, misten we nog Hans en Gerrie. Maar de tijd tikte voort en de organisator dacht ze weten de weg naar het Stadhuis. We vertrokken te voet naar het Grote Kerkhof waar het mooie gebouw van Deventer aan ligt.. Tegen de klok van tienen in de ochtend namen we plaats in de oude raadszaal in het stadhuis en daar stond de koffie/thee met de Deventer bijtjes al voor ons klaar. Ook de clubvlag was al op de tafel gelegd.
Na wat gekeuvel en wat slokjes kwam een oude vrek(ook wel gierigaard, krentenkakker of krent ) bij ons aan de grote ovale tafel zitten.
Veldwachter Hans sprak het welkomstwoord uit, hij vertelde o.a. dat we waarschijnlijk voor de laatste keer in deze raadszaal mogen zitten, aangezien het stadhuis begin volgend jaar dicht gaat. Deventer krijgt nl. een nieuw stadskantoor en het stadhuis zal wat opgeknapt worden. De verwachting is dat het stadhuis zo’n anderhalf jaar dicht gaat. Hij verwelkomde onze speciale gast Ebenezer Scrooge die de luitjes van Kiek Uut regelmatig tegenkomt tijdens het Dickensfestijn in Deventer waar Kiek Uut  al zo’n 10 jaar komt en gaf uiteindelijk hem het woord.
Ebenezer Scrooge stelde zich aan ons voor. In het dagelijkse leven heet hij Loek van Voorst, maar tijdens het Dickensfestijn in Deventer gaat hij verder onder de naam Scrooge.
Nadat hij als schoolhoofd is gepensioneerd is hij net zoals anderen erg druk met al zijn bezigheden zoals, acteur, toneelregisseur, theaterrecensent, vaste inleider bij toneelvoorstellingen in Deventer Schouwburg etc.
Scrooge vertelde in het kort het verhaal van het beroemdste kerstverhaal  A Christmas Carol waar Ebenezer Scrooge in de nacht voor Kerstmis een aantal dromen heeft en daardoor tot inkeer komt. Scrooge is een financier en geldwisselaar die zijn leven lang zich heeft gericht op het verkrijgen van meer geld en verder niets. Hij veracht andere zaken dan geld, inclusief vriendschap, liefde en de gedachten van het kerstfeest. Dickens heeft het verhaal ingedeeld in vijf hoofdstukken.

Emmy Strik heeft hem zo’n 20 jaar geleden gevraagd of hij met mensen van de toneelgroep Volksonderwijs rond kon lopen in de Walstraat om de figuren die in het boek staan vorm te geven.

Tijdens zijn betoog veranderde Loek van stem en hoorden we Ebezener Scrooge spreken. De mensen vinden mij maar een oude gierigaard die niks voor anderen over heeft. Laten we wel wezen er moet meer bezuinigd worden, van alles kopen is pure geldverspilling, overal is het rotzooi. Men zegt waar Scrooge langs komt dan verschijnt er een ijskoude wind langs je heen.
Ik word wel eens vergeleken met Dagobert Duck die in zijn geld kon zwemmen en alleen maar wil sparen en niks uitgeven.
Ik kwam wel opgewekt thuis als ik mensen het huis had uitgezet omdat ze de huur niet meer konden betalen, ja dan moeten ze maar geen huurachterstand opbouwen.
Na vele stemgeluiden van Ebenezer Scrooge ging Loek van Voorst maar weer over met zijn eigen vertrouwde stem. Als ik in het weekend Scrooge heb gespeeld dan heb ik een paar dagen daarna last van mijn stem, dus ik moet nu mijn stem sparen. Loek ging nog even wat dieper in het kerstverhaal en vertelde van de geest Marley.  Marley is gekomen om Scrooge te waarschuwen dat zijn huidige levensstijl hem hetzelfde lot zal brengen als Marley na zijn dood: veroordeeld om over de aarde te zwerven als boetedoening voor het gebrek aan naastenliefde tijdens zijn leven. Er zouden 3 geesten komen om Scrooge het een en ander te laten zien: de geest van het verleden, de geest van het heden en de geest van de toekomst. Op het eind van het verhaal veranderde uiteindelijk Scrooge in een zachtaardige man die op kerstochtend een jongen de opdracht gaf om bij de slager een gans te halen die hij kon bezorgen bij de familie Cratchit. Hij verontschuldigt zich bij de collecterende heren en doet een gulle bijdrage. Bovendien neemt hij de uitnodiging van neef Fred aan om bij hem het kerstfeest te vieren.

Loek ging opstaan en ging langs iedereen zodat men hem kon betasten. De Kiekuuters weten nu wie Scrooge is, de man met lange haren, de typisch Engelse grote lange ruige bakkebaarden, zijn hoge hoed, zijn lange kapotte jas en zijn handschoenen met gaten er in. Hij zei deze handschoen zijn zeker voor de helft nog goed dus waarom zou ik ze wegdoen.
Tijdens zijn rondgang was er weer mooi tijd om even te kletsen en wat te nuttigen.
Na zijn rondgang kon men nog vragen stellen zodat alles weer duidelijk was.
Al na zo’n 7 jaar werd het steeds drukker in de Walstraat, dus een verhaal vertellen lukt niet meer goed. Men heeft besloten om meerdere straten in het Bergkwartier toe te voegen en er is een eenrichtingverkeer ingesteld. Nu spelen verschillende figuren een rol, verdeeld in het gebied.
Over het algemeen vind iedereen het wel leuk, soms in men wel een beetje geïrriteerd door de uitspraken van Scrooge. Dit komt volgens Loek omdat de mensen het verhaal niet goed kennen, dus kunnen ze zich ook moeilijk verplaatsen in zijn rol.
Hier en daar zijn beveiligingscamera’s opgesteld. Loek regelt de verlichting en geeft hij veel interviews.
Even later kwam Emmy Strik, de enthousiaste bedenkster van het Dickensfestijn in Deventer, de raadszaal in om een gedicht, dat ze zelf heeft geschreven,  voor te lezen in het Engels:

Deventer to the whole world beckons
Come to us and honour Dickens
But though we glory in his name
To the man himself we have no claim.

Charles Dickens was not born here
And here he did not die
In life he never lived here
In death he doth not lie.

But if in faces you will look
Whilst strolling through our town
His characters from every book
Are stalking up and down.

Hans bedankte Loek voor zijn mooie vertolking van Scrooge en voor zijn uitleg voor ons clubje
Door meer inhoud te geven aan het verhaal van A Christmas Carol. Ook een dankwoord aan Emmy.
Willem de Witte overhandigde namens ons Loek en Emmy een potje mosterd. In de mosterd zitten o.a. kruiden die ook in de punch zitten en wat krenten ( omdat Scrooge zo krenterig is).
Ook kreeg Loek een braille chocoladeplaquette met braille-letters er op gelegd. Handig was het spiekbriefje van de braille tekens. Er stond dus Scrooge op.
Na een applaus verlieten we de raadszaal om te voet naar de schouwburg te lopen. Ondertussen heeft Bas Barendregt een interview met Emmy Strik gehouden voor het programma Horizon. Ook Loek van Voorst is geïnterviewd.

Na zo’n 10 minuten lopen kwamen we aan bij de schouwburg waar we konden genieten van een gratis lunchconcert in de stadsfoyer met het optreden van het Carlama Orkestar.
Carlama Orkestar bestaat uit een groep van 5 personen die de traditie van de Servische brassbands met andere Balkan ritmes en melodieën combineert tot een dampende saxofoonmix, met veel improvisatie en gevoel voor humor.
We kregen verschillende Balkansounds te horen. Tussen liedjes en/of met muziek werd er over het bewuste liedje of muziek iets verteld.

We hebben o.a geluisterd naar:

  • het witte paard/witte mercedes

  • wilde soort dans

  • Africa Flamengo

  • Liedje over allerlei soorten vlees

  • Modderlied

  • Een afscheidslied voor hun overleden bandlid

  • Liedje over een nagerecht met suiker.

We hebben weer eens muziek uit een ander land mogen horen. Er zat veel ritme in de muziek en de muzikanten konden ook nog leuk improviseren.

Al met al hebben we weer een geslaagd uitje gehad. Enkelen van ons gingen nog een broodje nuttigen bij V en D en haalden hun bestelde chocolade braille plaquette op.

De tekstschrijver was wederom Carel Heerius, de fotograaf Hans Bonthuis en de audeograaf Bas Barendregt, allen hartelijk dank.

Zodra de audeo bestanden er zijn, komen die uiteraard op onze website, www.soos-kiekuut.nl
Dan nog de tip. Op de Orionwebbox is Christmas Carol als hoorspel te beluisteren. Ga dan naar lektuur/hoorspelen/selectie december 2013 daar staat die tussen.

De gasten van vandaag zijn: Hans en Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch, Willy Brinkman, Ria van t Erve, Jose Grana Moreira, Carel Heerius, Peter en Maria Hoogerdijk, Hans Plant, Piet en Margot Schwengle, Bianca Stokkingreef , Willem en Corry
de Witte, Bas Barendregt en Diny Lutke Willink en Veldwachter Hans.

Kenmerk: kiekuut/2013/scrooge.13.