Verslag Dickens festijn Deventer 15-12-2013 (162)

Zondag 15 december zijn de Kiekuuters weer naar het Dickens-festijn gegaan.
Wij zijn hier voor de 13e keer en het Dickens gebeuren is al weer voor de 23e keer georganiseerd. Elk jaar weer is het een hele tour om alles goed te organiseren zodat dit jaarlijkse festijn goed verloopt.Zo’n 950 fraai uitgedoste figuranten zorgen voor de verrassende en ontroerende taferelen, toepasselijke muziek, talrijke kraampjes. Dit jaar hebben zo’n 130.000 bezoekers onze mooie stad Deventer bezocht uit alle windstreken van Nederland, maar ook uit het buitenland. Grappig vind ik dat veel Nederlanders ook naar een Duitse Weihnachtsmarkt gaan en dat vele Duitsers hier in Deventer komen om het Dickens-festijn mee te maken.
Wij verzamelden ons tussen 12.00 uur en 12.30 uur, bij “Plaza Food for all” voor een warme drank en/of iets zoetigs/hartigs. Ook hier komen we al weer enkele jaren samen.
Rond de klok van 12.45 uur liepen we rustig naar de hoofdingang van het festijn. Er stonden al weer vele mensen in een lange rij te wachten totdat zij groepsgewijs de Walstraat in konden, echter wij konden weer met de blinden, slechtzienden en hun/haar begeleiders doorlopen naar het begin van de Walstraat. De wachttijden in de lange rij liepen soms op tot  zo’n twee uur. We moesten even wachten totdat het hek open ging en wij voor de grote meute ons parcours konden vervolgen. Iedereen was ingedeeld in een groepje om met zijn/haar begeleider alles te bewonderen.
Iedereen kon nu rustig genieten van alles wat er weer te zien, te ruiken, te horen en eventueel te voelen was.
We spraken af dat iedereen vanaf 15.00 uur zich kon begeven naar restaurant Moscowa vlak bij de Waag waar een gedeelte voor ons was gereserveerd.
Dit jaar was ik groepsbegeleider van Ria van ’t Erve, Peter en Maria Hoogerdijk, Chrit Wilshaus en Joyce Heerius. Chrit Wilshaus heeft meegelopen om een geluidsopname te maken voor het programma Horizon, dat beluisterd kan worden. Ik vond het ook dit jaar weer leuk om het een en ander te vertellen aan mijn groepsleden.
Evenals de voorgaande jaren konden we weer ervaren dat het Dickens-festijn een gezellig, vermakelijk en heerlijk evenement is. Elk jaar is het weer leuk om al die figuren, kraampjes, gezang etc. goed te ervaren en geuren van wafels/koffie/warme wijn etc.
We hebben weer veel Dickens figuren voorbij zien komen.
Ons groepje heeft ook nog even met Scrooge gepraat, hij herkende ons nog. Uiteraard heeft hij weer enkele markante uitspraken gedaan zoals: een vreselijke Kerst toegewenst, humbug ( wat een onzin ) geldverslinders etc.
We gingen na dit gesprek verder op ons pad en kwamen aan op het Bergkerkplein, waar ook het een en ander te beluisteren was. Een Engelsman vertelde wat over de voorwerpen die hij bij zich had: een stalen wig die het witte wief uit Wijhe doodde, een vos, klauwen etc.
Na even geluisterd te hebben zijn we de Bergkerk in gegaan, waar een toneelvoorstelling was en je verschillende figuren met hun klederdracht kon bewonderen. Overal stond een bordje met de tekst er bij. In het programma Horizon is misschien wel het een en ander te beluisteren.
Ja en dan weer verder via de Menstraat richting de Brink. In de Menstraat hebben we nog even een bezoek gebracht aan de kuiperij van de familie Nijbroek. Een mooi, leuk en klein winkeltje waar nu allerlei soorten borstels en bezems worden verkocht. Hier hebben ze alleen maar producten van dierlijk haar (varkens-, paarden-, Chinees geitenhaar en dassenhaar), struisvogelveren en plantenvezels (kokos, fiber, union en colombo). Echt een bezoekje waard.

Ja en toen was het al weer bijna half vier, dus snel naar Moscowa, waar we lekker warm werden verwelkomt en we een natje hebben genuttigd. De een dronk een lekker warme chocomel en de ander een verfrissend mondvermaakje. Om het festijn helemaal goed af te sluiten was er voor iedereen die dat wou de gelegenheid om een hapje te eten bij het Grieks restaurant Sirtaki. Enkelen onder ons moesten helaas hun eigen weg weer vervolgen richting huis en de overigen gingen rond vijf uur naar dit restaurant. Na lekker te hebben gegeten en gedronken is iedereen weer voldaan en tevreden naar huis gegaan.
We kunnen weer terug kijken op een geslaagde dag.
Tot volgend jaar.

Uw verslaggever,
Charles (Carel Heerius)

Naast onze hoffotograaf Hans Bonthuis was ook het team van Horizon tijdens het Dickens Festijn in Deventer om een Kerstspecial te maken voor de Orion Webbox. Bas Barendregt was bij de lezing van Scrooge op 27 november en Dickens zaterdag en Chrit Wilshaus was vandaag bij ons. Het is een uitmuntende Kerstspecial van maar liefst 10 uitzendingen geworden. Ook nu nog te vinden op onze website onder kopje Horizon uitzendingen, hier als vast de eerste link.

Ook het hoorspel Cristmas Carol van Scrooge kun je beluisteren via de volgende link en is ook te vinden op de site onder kopje Geluid.
Van de Deventer Televisie een sfeer reportage van de 23e Dickens Festijn via de volgende link en ook terug te vinden op onze site www.soos-kiekuut.nl onder kopje Geluid.

Tenslotte kijk maar eens op www.dickensfestijn.nl

Met andere woorden ik verwijs iedereen naar de website www.soos-kiekuut.nl en geniet van alles.

De gasten van vandaag zijn: Cees/Margreet Amende, Hans/Gerrie Bonthuis, Gunther Bosch, Willy Brinkman, Tim Ellis, Ria van ’t Erve, Jose/ Sebastiaan Grana, Carel/Joyce Heerius, Lydia Hennig, Peter/Maria Hoogerdijk, Willemien Koks,  Ad Kapiteijn en Geske Koopal, Eric/Ineke van Loo, Hans Nijhof, Dick/Lida Stokkel, Chrit Wilshaus, Willem/Corrie de Witte en Veldwachter, Rijkje en Hans.

Kenmerk: Kiekuut/Dickens.13)